Chopin i populärkultur

Jag är väldigt förtjust i Chopins nocturner och återkommer ofta till dem. Som självaste ordet nocturne antyder så handlar det om kvällsmusik. Nocturnus är det latinska ordet för kvällen/natten. Dessa Chopins korta kompositioner för piano har fått enormt genomslag. De är inte populära bara bland oss inbitna älskare av klassisk musik.

Visste du att några av Chopins nocturner används mycket i populärkultur? Ett av mina favoritstycken är Nocturnus i C-sharp minor som publicerades först efter Chopins död, närmare bestämt, 26 år efter hans död. Han ägnade stycket åt sin äldre syster Ludwika Chopin. Det här underbara kvällsmusiken användes i Roman Polanskis film The Pianist. Men också i filmen Karate Kid och The Peacemaker (med George Clooney och Nicole Kidman). Den kan du också höra som intro till Alicia Keys låt As I Am.

Jag tycker att det är fantastiskt att man återanvänder klassiska verk på det här sättet så att fler får tillfälle att upptäcka denna gudomliga musik. Särskilt yngre generationer som inte är vana att lyssna klassisk musik.

Men här har jag upptäckt en fantastiskt kombination av Chopins nocturnus och dikter. Det handlar dessutom om en av mina favoritpoeter. Chopin och Szymborska, kan det bli bättre? Det känns som om alla pusselbitar fallit på plats – musik, ord, känsla. Det var länge sen jag njöt såhär.

Chopin_nocturne