Chopins korta nocturner

Chopin är en av mina absoluta favoritkompositörer. Hans verk är milda, vackra och omsorgsfulla. Nocturne är ett härligt ord i sig som på franska betyder nattlig, och de korta styckena är precis som titeln antyder underbara att spela på kvällen strax innan läggdags. Jag brukar tända ett ljus sätta mig framför fönstret med en bok och tänka att jag ska läsa med nocturnerna i bakgrunden, men det slutar ofta med att jag bara tittar ut och drömmer mig bort tills styckena tar slut. De inger en sådan känsla av trygghet och välbehag, som om jag var en ensam gamling som äntligen får sällskap och hjälp. Som en slags omsorgsbemanning! Nocturnerna framförs främst med piano och är individuella stycken som varierar i intensitet, stämning och melodi, men som alla har en gemensam linje i vissa huvudackord. Det är som en kollektion med kläder, med individuella plagg men en genomgående röd tråd. Vill du ha ett bra sätt att slappna av efter en lång dag eller hitta en paus mitt i arbetsdagen så sätt i hörlurarna i tre minuter och lyssna på en Nocturne.

Svartvit bild på piano